Projekti

2018. – 2020.

HUNI je osmislio i pokrenuo akcijsko istraživanje:

VAN HIELEOVE RAZINE MATEMATIČKIH POSTIGNUĆA UČENIKA U RH (zajedničko akcijsko djelovanje nastavnika i učenika)

Projekt van Hieleova razina matematičkih postignuća učenika u RH odobren je od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i provodi se uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru.

O projektu

Istraživat će se razine znanja o funkcijama učenika 8. razreda osnovne škole kao i 1., 2., 3. i 4. razreda gimnazije. Projekt je fokusiran na nastavničko utvrdivanje i povećanje razina postignuća učenika u temeljnom pojmu matematike – u pojmu funkcije i konkretnih funkcija koje se podučavaju u školskoj matematici (linearne, kvadratne, eksponencijalne, logaritamske, trigonometrijskih). Te su funkcije i temelj uporabe matematike u prirodoslovlju (fizici, biologiji i kemiji).

Pojam funkcije usko je poveza i s računalnom znanošću, računalnim razmišljanjem i programiranjem i kao takav vrlo važan segment informatike.

Također će se učiniti analiza postignuća van Hieleovih razina o funkcijama na posljednjih 10-ak maturalnih ispita iz matematike.

Ovim projektom želimo akcijskim istraživanjem nastavnika saznati/uočiti/naslutiti van Hieleove razine učeničkih postignuća u funkcijama kao temeljnom pojmu u našoj školskoj matematici te ponuditi moguća poboljšanja u poučvanju i učenju.

Akcijskim istraživanjem učitelji/ nastavnici problematiziraju uvjete svoga odgojnog djelovanja nastojeći osmisliti, primijeniti i istražiti prikladna rješenja.

Projekt će se realizirati tijekom dvije školske godine.

Cilj projekta

Ovim akcijskim istraživanjem načinit ćemo mali, početni korak nastavničkih promišljanja nastave i činjenica vidljivih na dijagramu.

Dokumenti, elaborat, preporuka AZOO-a i odobrenje MZO-a su na poveznici www.huni.hr/dokumenti-2/

U istraživanju školske godine 2018./2019. i 2019./2020. sudjelovat će:

U istraživanje se može uključiti, sa svojim nastavnicima i učenicima, svaka zainteresirana gimnazija, srednja škola i osnovna škola.

Popis škola koje u istraživanju sudjeluju školske godine 2018./2019. , 2019./2020. i 2020./2021:

I. gimnazija iz Osijeka, XV. gimnazija  iz Zagreba, XII. gimnazija iz Zagreba, III. gimnazija iz Splita, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, Gimnazija A. Mohorovičića iz Rijeke, Gimnazija Vukovar, Tehnička škola R. Boškovića, Vinkovci, Gimnazija M.A. Reljkovića iz Vinkovaca, Gimnazija Metković, Gimnazija Pula, Osnovna škola F. K. Frankopana iz Osijeka, Osnovna škola M. Gubeca iz Zagreba, Osnovna škola Skalice iz Splita, Osnovna škola Mejaši iz Splita, Osnovna škola S. Budinića iz Zadra, Osnovna škola Vidikovac iz Pule.